Prezentarea firmei

Informatii generale

"Casa pasiva"

Energie solara

Pompe de caldura

Racire solara

Link-uri utile

Termeni, definitii

Date contact

Racirea solara

Racirea solara reprezinta o aplicatie potentiala importanta a energeticii solare in zone insorite, pentru climatizarea cladirilor, deoarece nevoia de racire si posibilitatea producerii ei apar simultan.

Un mare spectru de procese fizice, chimice si electrice poate fi utilizat pentru producerea efectului de racire pentru climatizare. Toate aceste procese pot fi integrate in cicluri inchise sau deschise.

Un sistem inchis foloseste doua bucle separate de process, una pentru refrigerare si alta pentru transferul caldurii de la sarcina frigorifica. Deoarece cele doua bucle sunt inchise si sunt cuplate cu schimbatoare de caldura, se poate optimiza fiecare bucla in asa fel incat sistemul global sa poata lucra cu eficienta maxima, dimensiuni minime, sau cost minim, pentru o anumita aplicatie.

Ciclurile deschise, pe de alta parte, combina buclele de proces si transfer termic, eliminind in acest fel schimbatorul de caldura de interfata. Pretul platit pentru eliminarea acestui componenet este ca trebuie facute compromisuri pentru a potrivi diferitele cerinte caracteristice celor doua bucle implicate. In tabelul de mai jos, se dau cele mai representative procese si aplicarea lor in configuratiile proces-inchis sau proces-deschis.

Proces

Ciclu deschis

Ciclu inchis

Compresie mecanica

Ciclu cu aer

Ciclu Rankine

Absorbtie

Desicanti

Absorbtie

Adsorbtie

Desicanti

Adsorbtie

Termoelectric

Emisie termoionica

Efect Peltier

Cele mai multe sisteme de refrigerare si conditionare de aer lucreaza cu ciclu Rankine, cu un ciclu inchis de compresie mecanica de vapori. Procesul cu ciclu-deschis cu desicanti cu absorbtie reprezinta o alternativa atractiva comparativ cu ciclul conventional cu compresie mecanica de vapori pentru climatizare, cand este cuplat cu energia solara si foloseste un proces reciclabil de deumidificare a aerului cu materiale ca silicagelul. Un asemenea sistem poate folosi materiale anorganice ieftine, necorozive si ambiental inofensive, poate tolera ceva scapari de aer prin neetanseitati, poate fi usor reparat si poate functiona intr-o gama larga de valori ale aportului solar.

[...sus...]

   

© Copyright Varia Energia S.R.L., 2005
webmaster: AncAdriaN Architects; ultima actualizare: 08.02.2005