Prezentarea firmei

Informatii generale

"Casa pasiva"

Energie solara

Pompe de caldura

Racire solara

Link-uri utile

Termeni, definitii

Date contact

Proiectarea si executia instalatiilor de folosire a energiei solare

(filiera termica)

Energia solara poate fi folosita in multe situatii ca inlocuitor complet sau partial pentru sursele clasice de energie. Exista numeroase variante de implementare. Prezentam in continuare cateva tipuri de instalatii mai des intilnite in practica domestica.

Instalatie de preparare a apei calde menajere

Informatii generale

Schema de mai jos corespunde unei instalatii de incalzire a apei menajere. Principala caracteristica este ca instalatia solara este separata de instalatia de incalzire traditionala a apei.

Functionarea sistemului este urmatoarea. In situatia in care exista un disponibil de radiatie solara, agentul termic de lucru din circuitul primar este pus in miscare de pompa de circulatie. El intra in captatorii solari, unde se incalzeste, apoi patrunde in schimbatorul de caldura, unde cedeaza caldura apei din rezervorul de stocare.

Rezervorul de stocare functioneaza in mod normal in regim stratificat, adica la partea sa superioara se gaseste apa cu temperatura mai ridicata, in vreme ce la partea inferioara se gaseste apa mai rece. Schimbatorul de caldura este amplasat la partea inferioara a rezervorului, in asa fel incit randamentul sau de transfer de caldura sa fie cat mai mare. Dupa ce agentul termic iese din schimbatorul de caldura, el intra in pompa de circulatie, repetind apoi traseul descris anterior.

Pornirea pompei de circulatie este declansata automat de un controler diferential de temperatura, in momentul in care temperatura la iesirea din captatorii solari depaseste cu un anumit ecart temperatura din regiunea inferioara (mai rece) a rezervorului de stocare. Utilizatorul preia apa calda necesara de la partea superioara a rezervorului de stocare (unde temperatura este mai mare), intrarea apei reci de completare facindu-se la partea inferioara a acestui rezervor.

Informatii orientative privind preturile

In cazul unei instalatii de preparare a apei calde menajere cu circuit dublu, avind capacitatea de circa 120l/zi, destinata unei familii formata din 3-4 persoane, si avind o suprafata de captare a radiatiei solare de 2mp, pretul este de circa 2100 EURO (incluzind TVA).

In cazul unei instalatii de preparare a apei calde menajere cu circuit dublu, avind capacitatea de circa 160l/zi, destinata unei familii formata din 5-6 persoane, si avind o suprafata de captare a radiatiei solare de 3mp, pretul este de circa 2400 EURO (incluzind TVA).

In cazul unei instalatii de preparare a apei calde menajere cu circuit dublu, avind capacitatea de circa 200l/zi, destinata unui grup de utilizatori format din 7-8 persoane, si avind o suprafata de captare a radiatiei solare de 4mp, pretul este de circa 3100 EURO (incluzind TVA).

[...sus...]

Alta instalatie de preparare a apei calde menajere

Acest sistem difera de cel descris anterior prin adaugarea unui schimbator de caldura, cu ajutorul caruia se transfera caldura de la fluidul care circula prin captatoarele solare catre apa menajera (potabila) care trebuie incalzita.

Avantajul oricarui sistem cu circuit inchis este ca acelasi fluid circula mereu prin captatoarele solare. Acest lucru reduce posibilitatea de coroziune sau formarea de depuneri minerale din apa locala. Fluidul circuland prin captatoarele solare poate fi o solutie de apa si antigel (ex. 50-50 apa+propilen glicol, care are punctual de inghet -33.3 gr. C), sau un fluid folosit special pentru transferul termic (de exemplu ulei sintetic), evitand in felul acesta posibilele accidente provocate de inghetarea captatoarelor solare si/sau conductelor de legatura. Schimbatorul de caldura al sistemului cu circuit inchis poate fi o componenta separata, sau poate fi inglobat in rezervorul de stocare a apei calde.

[...sus...]

Instalatie de incalzire a spatiului de locuit si de preparare a apei calde menajere

Functiile de incalzire a spatiului, de preparare a apei calde menajere si eventual de incalzire a unei piscine, pot fi inglobate intr-un singur sistem. In acest sistem, suprafata de captare furnizeaza apa calda unui rezervor de stocare, plasat la subsolul cladirii.

In rezervorul de stocare sunt trei schimbatoare de caldura, unul pentru a transfera caldura fluidului din suprafata de captare catre apa din rezervorul de stocare, altul pentru a transfera caldura apei stocate catre sistemul de incalzire a locuintei si ultimul pentru incalzirea piscinei. Incalzitorul auxiliar furnizeaza caldura in regiunea superioara a vasului de stocare.

[...sus...]

Instalatie de incalzire a apei unei piscine

Sistemul de mai jos, de incalzire solara a unei piscine, este cu circuit deschis. Apa din piscina este pompata direct prin captatoarele solare, filtru si incalzitorul auxiliar si serveste, prin urmare, si ca agent de transfer termic.

Automatizarea controleaza momentele de oprire/pornire a pompei. Sistemul solar are in mod curent o vana automata, care permite ca apa sa circule prin captatoarele solare numai atunci cand se poate capta energia solara.

[...sus...]

   

© Copyright Varia Energia S.R.L., 2005
webmaster: AncAdriaN Architects; ultima actualizare: 08.02.2005